17 zajímavostí, které jste možná netušili

5.10.17

K 17. výročí uvedení Gilmorových děvčat na televizní obrazovky jsme dali dohromady 17 zajímavostí ohledně původního seriálu. Některé možná znáte, některé možná ne...

1. V pilotní epizodě můžeme zahlédnout jednoho z autorů seriálu, Daniela Palladina. Hned na začátku se míjí s Rory ve dveřích Lukova bistra.

2. Deana i Sookie měli původně hrát úplně jiní herci, scény s nimi, které známe z pilotní epizody tak existují ve dvou verzích. Deana měl hrát Nathan Wetherington a Sookie Alex Borstein, kterou jsme v seriálu mohli vidět jako harfenistku Drellu a slečnu Celine. V originálním znění můžete také slyšet její hlas. V epizodě V osm hodin v oáze namluvila naštvanou exmanželku na záznamníku a v epizodě Dědictví po starém Twickhamovi je jedním z hlasů v muzeu.

3. Postava Lane Kim je inspirována skutečnou nejlepší přítelkyní autorky Amy Sherman-Palladino, Helen Pai, která je zároveň producentkou seriálu. Navíc anagram jejího jména posloužil jako název Laniny kapely Hep Alien.

With the REAL LIFE Lane Kim, Helen Pai. :) Good things are coming... ❤️

Příspěvek sdílený keikoagena (@keikoagena),

4. Liza Weil se původně ucházela o roli Rory. Tu nedostala, ale Amy Sherman-Palladino se natolik líbila, že pro ni napsala roli Paris Geller.

5. V epizodě Labutí píseň můžeme slyšet Emily a Jesse řešit vegetariány. Shodnou se, že jíst maso je normální - přece "proto máme zuby". Ve skutečnosti je ale Milo Ventimiglia, který Jesse hraje, od narození vegetarián.

6. Lanin přítel Dave odjede na univerzitu do Kalifornie, jeho představitel Adam Brody totiž dostal jednu z hlavních rolí v seriálu O.C., který se tam opravdu odehrává.

7. Keiko Agena působí velmi mladě, a to natolik, že by nikoho ani nenapadlo, že jí na začátku seriálu bylo 27 let. Hrála tak o 11 let mladší postavu.

8. V seriálu můžeme vidět Roryinu posedlost knihami. Jednu si vezme dokonce i na ples, protože z domova prostě bez knihy neodchází. Ve skutečnosti se jednalo o zvyk Lauren Graham.

9. Liza Weil a Danny Strong se zúčastnili Krav Maga kempu. Své nasbírané dovednosti pak předvádí v šesté sérii.

10. Přestože jsou Gilmorky známé svou neutuchající chutí na kávu, Lauren i Alexis z nadměrného pití kávy nebyly až tak nadšené. Alexis celkově kávu moc nemusela, a tak místo ní pila čaj a colu. Lauren kávu opravdu pila, ale často si musela vyžádat, aby byla v hrnku jen voda, protože byla takovým množstvím kofeinu doslova sjetá.

11. V Gilmorových děvčatech se prostě mluví hodně rychle. Zatímco u jiných seriálů vychází jedna stránka scénáře na minutu času na obrazovce, u Gilmorových děvčat to bylo pouhých 20 sekund. Takže je jasné, že se herci museli učit mnohem více textu. Nejhůř na tom samozřejmě byla Lauren Graham, ta má ale díkybohu prý fotografickou paměť.

12. Úvodní píseň Where You Lead napsala Carole King a původně je o milostném vztahu ženy a muže. Pro potřeby seriálu ji upravila a nazpívala se svou dcerou Louise Goffin. Carole můžeme v Gilmorových děvčatech také vidět, a to jako majitelku hudebního obchodu Sophii Bloom.

13. Kirk za seriál vystřídá hned několik zaměstnání. Jeho představitele Seana Gunna nejvíc bavilo komentování hokejového zápasu v epizodě Konfrontace.

14. V epizodě Bojechtivý výraz se Rory snaží svojí školní španělštinou domluvit se služebnou. Ve skutečnosti Alexis Bledel mluví španělsky plynně. Je to její mateřský jazyk, anglicky se naučila až na základní škole.

15. Výběr hudby byl pro autory Gilmorových děvčat opravdu důležitý, proto také neváhali zaplatit 20 000 dolarů za použití písně Johna Lennona Oh My Love při rozchodu Rory a Deana v epizodě Osudoví milenci a jiní cizinci. Poplatek ale nebyl jedinou podmínkou, nejdříve museli zaslat scénář ke schválení Yoko Ono.

16. Role Jesse Mariana byla původně napsaná proto, aby se oddálilo sblížení Lorelai a Luka.

17. Lauren Graham dala do role Lorelai i kus ze svého života. Při hraní se inspirovala svým otcem, se kterým má skvělý vztah.