Jak je to s koncem Gilmorek?

8.12.16

Pro TVLine autorka Amy Sherman Palladino prozradila pár informací o zakončení celých Gilmorových děvčat, o posledních čtyřech slovech, o možném dalším návratu, vztazích či záhadném dopisu...

Pozor, interview obsahuje SPOILERY!

 


Původně tedy měla Rory otěhotnět po vysoké?

Ano, ve 22 letech.

Otěhotnět v 32 letech je ale velký rozdíl. Nejdřív mi povězte o původním plánu, kdy by byla Rory velmi mladou, případně svobodnou, matkou.

Vždycky jsem chtěla, aby to skončilo tak, že se život vlastně pořád opakuje. Dcera kráčející ve stopách své matky. Přišlo mi to jako zajímavý způsob, jakým by se mohl příběh ubírat - dvě ženy, které jsou spojené jedna s druhou, dělají rozdílná životní rozhodnutí a přesto se nakonec jejich osudy v tom podstatném setkají, protože nejsou jako běžná matka s dcerou. Nikdy bych ji neudělala nezletilou matkou, ale napadlo mě, že by dávalo smysl, že k tomu dojde po vysoké, až se bude chystat vyletět z hnízda.

Mimochodem, Rory si to dítě nemusí nechat. Má hned několik možností. Každopádně je to pro ni nečekaný zvrat, jako blesk z čistého nebe. Přiznám se, že se mi to nakonec takhle zamlouvá mnohem víc. Bývalo by to bylo v pohodě, i kdyby k tomu došlo v sedmé sérii. I tak bych slyšela fanoušky křičet za okny, ale i to, že je teď Rory stejně stará jako Lorelai, když jsme ji poprvé viděli v seriálu, má rozhodně něco do sebe. Už si stihla projít částí života, kdy byla trochu ztracená a ve chvíli, kdy má pocit, že už je konečně na správné cestě, stane se tohle. Nakonec je i ve věku, kdy lidé běžně začínají uvažovat o potomkovi.

Takže jste nechala otevřený konec záměrně?

Ne. Smyslem toho příběhu je, že jejich životy prostě plynou dál. Neustále se mění. Líbí se mi, že se Emily nakonec sklidnila a usadila. Lorelai je na tom pro tuhle chvíli stejně. No a že Rory dopadne tak, že je vyděšená a nevěří tomu, co se stalo? To je mnohem reálnější, než kdyby všechny tři skončily spokojeně, objevila by se duha a každý by si domů odvedl jednorožce.

Naštěstí se zdá, že vám sedmá série nezkazila plány.

Je to tak. Když jsme se s Danem pustili do rozplétání příběhu pro pokračování, ani jsme nevěděli, jak skončila sedmá série, takže jsme neměli tušení, jestli už tam něco z toho, co máme v plánu, neproběhlo. Rory mohla řešit strach z těhotenství už tehdy, ale padlo to na Lane, což pro mě jako jediné bylo docela zklamání.

V létě jste prozradila, že vám scénáristi sedmé série vzali jednu věc, kterou jste chtěla mít až v pokračování. Bylo to Lanino těhotenství?

Ano, to bylo ono. Dávalo by to v pokračování mnohem větší smysl. Nemyslím si, že by to bylo provedené špatně, ale zamrzelo to, protože bych byla radši, kdyby Lane děti neměla, dalo by nám to hned víc možností. Takhle jsme akorát mohli neudělat z Lane a Zacka špatné rodiče. Mít děti jim tak nějak diktuje žít stále ve Stars Hollow, což věci trochu zkomplikovalo. Stále jsou ale rockeři a cool rodiče. Roryin příběh ale zůstal otevřený, což mě vážně potěšilo. Jsem spokojená s tím, jak to skončilo.

Asi vás nepřekvapilo, že fanoušci od konce čekali něco víc.

Ne, ne nadarmo se říká, že se vždycky musíte snažit, aby lidé chtěli víc, než nakonec dostanou. Doopravdy vlastně nechcete, aby někdo jen tak odešel od něčeho, na čem jste tvrdě pracovali.

Když už jsme u toho, co by se muselo stát, aby bylo další pokračování?

Pokračování teď nikdo z nás neřeší. Všichni jsme velmi unavení. Musím dokončit pro Amazon pilotní díl Marvelous Mrs. Maisel, na což jsem velmi hrdá. Dan a já jsme byli do Gilmorek ponoření rok a půl, a to velmi intenzivně, takže je fajn se od nich odpoutat. Jsme šťastní, že jsou venku a že o nich můžeme konečně mluvit.

Ale nevylučujete to.

Já ve svém životě nikdy neříkám nikdy. Když se začalo mluvit po ukončení původního seriálu o filmu, nevěřila jsem, že k tomu někdy dojde, ale nikdy jsem neřekla ne. Proč něco hned zavrhnout?

Zapřemýšlela jste třeba i jen na chvilku, kam se mohl příběh dál ubírat?

Ne, to vůbec. Lidé se mě třeba ptají, o čem bude Roryina kniha, ale já na to vždycky jen: "Sakra, já v tuhle chvíli vůbec netuším, o čem v ní píše."

Víte, kdo je otcem Roryina dítěte?

Ano. A ani jsem se nesnažila z toho udělat záhadu. Hodně toho okolo Rory souvisí s Jessem, Deanem a Loganem, ale na ní je toho mnohem víc, než jen s kým chodí. Všichni tři byli báječní a hráli je úžasní herci, ale byli tu, aby dotvořili obraz o tom, jakou osobou Rory ve svém životě právě je. Chápu to, romantika lidi baví. Já jsem taky hltala Buffy a Angela a při scéně, kdy ho poslala do pekla, jsem brečela. Ale hodně lidí přehlíží, co je na Rory důležitého, právě proto, že se soustředí na romantiku, a já nechtěla, aby to tentokrát bylo o chlapovi. Má to být o tom, kam směřuje její život, o chvíli, kdy si neví rady. S Lorelai nebude řešit, s kým být, ale co vůbec teď dělat. Opravdu nejde o záhadu, jen jsem se chtěla soustředit na to, o čem ten příběh skutečně je. Je o ní, ne o chlapovi.

Fajn, tak k tomuhle ještě poslední otázka. Můžeme vyloučit Paula?

Nemůžeme vyloučit nikoho, ale řekla bych, že jsou tu jasné signály, kdo by to mohl být, ale neměli byste vylučovat nikoho.

 

Luke a Lorelai se vzali 5. listopadu - má nějaký význam, že to bylo těsně před volbou prezidenta?

Hodně lidí za tím něco vidí, ale abych k vám byla upřímná, sice jsme zvolili datum těsně před volbou, ale žádný velký význam v tom není. Pro mě osobně je težké mluvit o volbě bez toho, abych s cynickým vysměchem nekonstatovala: "Je to konec světa." Teď si říkám, že to je tak padesát na padesát, že k tomu konci světa dojde. Nemohli jsme předpokládat, že se svět zblázní a Trump vyhraje. Zároveň jsme se nechtěli zaměrit na Hillary, protože co kdyby náhodou nevyhrála. Epizody jsme psali delší dobu před volbou, takže nám přišlo zvláštní pokoušet se předpovídat, co bude v listopadu, protože pokud bychom se spetli, pak by byla celá série spojovaná jen s touhle politickou událostí. Pro mě byl důležitý jen náš příběh.

Tak a ještě pár otázek, které všechny zajímají. Konečně jsme viděli pana Kima. Proč?

Napadlo nás, že by to mohla být sranda. Prostě jen tak nenuceně pozdravit pana Kima, jakoby tam byl celou dobu, jen si toho nikdo nevšiml.

Emily nebyla na improvizované svatbě. Ale bude na té pravé, viďte?

Ano.

Vztah Rory a Logana - záměrně připomíná příběh Lorelai a Christophera?

Ano.

Jak si mohla Rory dovolit všechny ty cesty letadlem?

Většinou díky nalétaným hodinám. Když hodně cestujete, nastřádají se. Navíc létala v ekonomické třídě nebo s nízkonákladovkami. Popravdě jsme se na peníze moc nesoustředili, upřímně, nemyslím si, že by se někdo vážně bál, že bude Rory hladovět. Když má Emily, Lorelai nebo třeba Logana... v jejím životě je až moc lidí, kteří by se ujistili, aby neskončila na mizině.

Kdo Emily poslal ten hrozný a zlomyslný dopis?

Lorelai to nebyla.

 

To jste ale vypustila do světa pěknou záhadu.

Záhada to je, ale znáte přeci Emily. Po světě běhá hodně lidí, kteří by jí takový dopis mohli napsat. Mohl by to být bývalý zaměstnanec, soused nebo třeba někdo odmítnutý z DAR, ale Lorelai to opravdu nebyla. Přesně tohle je tak děsný na rodině, nikdy nic nevyřešíte. I kdyby se Lorelai snažila obhájit porovnáním rukopisů, stejně by Emily nikdy neuvěřila, že jí ten dopis neposlala. Jo, to je holt rodina.