Kdo se skrývá za známými hlasy?

29.6.16

Asi většina z nás zná Gilmorova děvčata s českým dabingem, ale víte, komu patří hlasy spojené s vašimi oblíbenými postavami?

Až neskutečně rychlou mluvu Lorelai, kterou v originále předvádí Lauren Graham, do češtiny bravurně převedla Simona Postlerová. Rory, kterou jsme společně s Alexis Bledel viděli dospívat, k nám skoro totožně promlouvala hlasem Kláry Jandové. Lukovi propůjčil svůj hlas Lukáš Vaculík, který dodal skvělému výkonu Scotta Pattersona jemnější podobu, čímž tuto postavu ještě vylepšil.

Nádherně trhlou Sookie v podání Melissy McCarthy namluvila Olga Želenská. Tahle kombinace se natolik osvědčila, že ji Olga mluví i v jiných rolích. Úžasně protivného Michela s francouzským přízvukem, kterého se skvěle zhostil Yanic Truesdale, do češtiny skvostně nadaboval Zbyšek Pantůček. V šesté sérii za něho zaskočil Libor Terš.

Emily a Richarda se s přehledem zhostili Růžena Merunková, která výkon Kelly Bishop převedla do češtiny až dokonale přesně, a Miloš Hlavica, jehož Richard se sice od originálu Edwarda Herrmanna hlasově lišil, ale na kvalitách mu neubral ani náhodou.

Víte, že tento kouzelný manželský pár namluvili opravdoví manželé? Růžena Merunková a Miloš Hlavica spolu prožili krásných 51 let. Manželství skončilo v srpnu 2015, kdy Miloš Hlavica ve svých 81 letech zemřel. Stalo se tak osm měsíců poté, co nás opustil i Edward Herrmann.

Roryinu nejlepší přítelkyni Lane, kterou Keiko Agena zahrála tak dobře, že si nikdo z diváků nevšiml, že je od své postavy o 11 let starší, nejprve namluvila Kateřina Lojdová, později ji vystřídala Petra Hobzová. A teď schválně, všimli jste si, že mladší Lane mluví jiným hlasem než ta starší? Energickou Paris v podání dokonalé Lizy Weil pak do češtiny převedla s úžasnou přesností Kateřina Březinová. Její Paris si prostě musíte zamilovat.

Trojici osudových mužů naší Rory, Deana v podání Jareda Padaleckiho, Mila Ventimigliu jako Jesse a Logana, kterého si zahrál Matt Czuchry, pro nás namluvili Libor Bouček, Jan Maxián a Jan Kalous. Všichni tři se od originálu trochu liší, ale poprali se s tím výborně a s jinými hlasy si je už asi těžko dokážeme představit.

Lukovu dceru April, kterou si zahrála ve svých 13 letech Vanessa Marano, namluvila Terezie Taberyová. Když se v seriálu poprvé objevuje Chris aka David Sutcliffe, můžeme slyšet Martina Zounara. Po zbytek seriálu mu ale velmi povedeně propůjčuje hlas Pavel Vondra. Postavu Zacka v podání Todda Lowea pak známe s hlasem Lumíra Olšovského, který se sice liší od originálu hloubkou hlasu, ale Zackův způsob vyjadřování skvěle vystihnul.  A nakonec musíme zmínit starshollowského maskota Kirka, kterého nezapomenutelně ztvárnil Sean Gunn. Toho známe s hlasem Ivo Nováka, který se role zhostil velmi dobře.

Máte raději originální znění nebo dabing? Máte u některé z postav raději její český hlas?