Zajímavosti z epizody Winter

29.11.16

Čeho jste si mohli, ale nemuseli, všimnout v první části nových Gilmorových děvčat?

Pozor, článek obsahuje SPOILERY!


Nebojte, nebudeme popisovat celý děj, ten naleznete později přímo v detailu epizody, jak jste zvyklí. Tady se zaměříme na maličkosti, které se v zimní epizodě objevily, včetně popkulturních odkazů, které jsou pro Gilmorova děvčata naprosto typické. Takže připraveni?

Geny se nezapřou

Ať se Lorelai snaží, jak chce, své matce je v lecčem podobná. Mezi tyto vlastnosti jistě patří například organizační talent a taky talent zbavit se rychle a bez výčitek nepotřebných zaměstnanců. :)

 

Nepřišla vám služebná Berta povědomá?

Zajímavostí je už jen to, že je Berta první služebnou, kterou si Emily nechala tak dlouho (můžeme ji vidět už ve vzpomínkách na Richardův pohřeb). Přestože ona i její celá početná rodina mluví jakýmsi španělským dialektem, kterému nikdo nerozumí, Emily nehodlá vyhodit ani ji ani děti, o kterých vlastně ani neví, jestli jsou její. Co je ale zajímavé na herečce, která roli ztvárnila? Pokud vám byla povědomá, nedivte se, pod parukou a brýlemi se schovává Rose Abdoo, tedy představitelka naší známe automechaničky Gypsy.

"Rose tu roli četla na zkoušce, protože do ní ještě nikoho neobsadili. A bylo to tak k popukání, že ji dali dvojroli," vysvětlila výběr herečky Lauren Graham na twitteru.

Pamatujete si prasátko z traileru?

Tak prasátko je vlastně dítě Kirka a Lulu. Celé Stars Hollow se složilo na jeho koupi, když se dozvěděli, že Kirk s Lulu uvažují o vlastním potomkovi. Tohle je určitě bezpečnější. :)

Je Michel gay?

Kdo tipoval, že ano, měl pravdu. Jak Michel sám prozradil, vzal si svého přítele Fredericka, který ho teď přemlouvá, že by bylo fajn mít dítě, což samozřejmě Michela vůbec netěší.

Ooober

Kirkův nový podnikatelský počin je dle slov Lorelai mnohem horší verze služby Uber, což je speciální taxislužba, která se liší tím, že její služby objednáváte i zaplatíte jednoduše přes aplikaci v telefonu. Nemusíte tedy řešit, jestli u sebe máte dostatek peněz, nikam volat, ani nahánět taxík po ulicích. Uber funguje nějakou dobu už i u nás v hlavním městě.

 

Koho hraje Alex Kingston a čím se živí Doyle?

Alex se v Gilmorkách objeví jako velmi výstřední Naomi Shropshire, o které je Roryin článek o feminismu a která nyní chce, aby o ní napsala knihu. Od Paris se dozvídáme, že se Doyle dal na dráhu hollywodského scénáristy, což je přesně povolání, kterému se věnuje jeho představitel Danny Strong.

Zmíněné knihy

Když se Emily odpoutává od svého starého života a vyklízí u toho celý dům, odkazuje na knihu Zázračný úklid - Pořádek jednou provždy od Marie Kondo. V rozhovoru u večeře, kdy Emily řeší Roryin nynější způsob života, Lorelai odkazuje na slavnou knihu Na cestě od Jacka Kerouaca.

Víte, že tu máme sekci s knihami, které se objevily v původním seriálu?

Jakou hudbu jsme mohli slyšet?

V sekci Hudba nově naleznete i seznam skladeb, které zazněly v této epizodě, tak tam určitě zavítejte. K dispozici jsou titulky už ke dvěma epizodám, takže jsme pro ty, co již viděli jak zimní, tak jarní část, dali dohromady skladby z obou epizod. Postupně přidáme i zbytek.

 

Filmy a seriály, které byly zmíněny

Když se Lorelai diví, jak může Rory vypadat tak dobře po několikahodinovém letu, zmíní píseň I Dreamed a Dream, špatný účes a přístavní dělníky, odkazuje tak na nejnovější verzi filmu Bídníci. Zmíní také pokračování populární komedie s Benem Stilerem a Owenem Wilsonem Zoolander 2.

Při prohlídce města Rory vtipkuje, že se po odstranění telefonních budek nebude mít Superman kde převléknout, aby je zachránil před Benem Affleckem... Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti.

Když Lorelai vtipkuje ohledně počtu Roryiných mobilů, zmíní postavu Omara Littlea ze seriálu The Wire - Špína Baltimoru.

 

Paul si pamatuje, že má Lorelai na notebooku nálepku s postavičkou Smutkem z filmu V hlavě.

Lorelai vtipkuje, že je Paul superhrdina se schopností, že si ho nikdo nepamatuje, stejně jako marvelovské filmy (Warner Bros., kterým původní Gilmorky patřily a jsou producentem nové série, produkují konkurenční filmy s hrdiny z DC komiksů).

Luke se před spaním diví, co všechno mají nahrané v televizi. Jedná se o výčet televizních filmů z Lifetime Channel: Restless Virgins (hraje v něm Vanessa Marano), Nebezpečné líbánky, Killer Crush, Úkladná vražda, Accidental Obsession, Murder In a College Town, Crimes of the Mind, Vrah mého manžela, Not With My Daughter, Baby Sellers, Unfinished Betrayal, The Girl He Met Online, Polapena v síti, Deadly Vows, Nepustím tě, Lies He Told a Tajemná chůva.

Lorelai popisuje svůj sen, kde záchody vypadají jako ve filmu Východní přísliby.

Při vyděšení z Richardova obrazu Lorelai odkazuje na trilogii Pán prstenů od Petera Jacksona.

Na večeři se Emily zeptá, jestli Luke souhlasí s tím, jak Rory teď žije. Zmíní při tom film V nitru Llewyna Davise.

Když Luke řeší, že Rory jde narozdíl od April rozumět, přestože jsou obě chytré, Lorelai to vysvětlí tak, že Rory vyrůstala s ní a s filmem Snídaňový klub.

Při návštěvě kliniky se Paris zmíní, že jeden z jejich klientů je Neil Patrick Harris. Při této příležitosti odkazuje jak na seriál Doogie Howser, M.D. o geniálním dítěti, které má dostudovanou medicínu a pracuje jako lékař, tak na film Zmizelá podle stejnojmenné knihy od Gillian Flynn.

Kulturou sem a tam

Lorelai si zavtipkuje na téma Goopu, lifestylového webu herečky Gwyneth Paltrow, který se stal jak velkým hitem, tak terčem posměchu kvůli některým svým radám ohledně zdravého životního stylu.

Rory přiveze z Londýna Lorelai lžičky princezny Charlotte. Lorelai si večer organizuje časopisy podle Kardashianových.

Lorelai s Rory zmiňují dva časopisy, pro které Rory psala, nejdříve New Yorker, který si teď Luke schovává a vydaný článek zalaminoval do nového menu. A také The Atlantic, který ale Roryin článek nakonec vyměnil za něco jiného. V souvislosti s New Yorkerem se navíc dovídáme, že by měla jít Rory na schůzku do Condé Nast, které právě tento časopis vydává (a nejen ten, například Vogue, Vanity Fair, Glamour atd.).

Rory se přizná, že když v hale The New York Times potkala editorku Gail Collins, vrhla se k ní tak energicky, že si ji Gail spletla se zlodějem.

V kuchyni U vážky se objeví šéfkuchař Roy Choi, který je známý mimojiné svým pojízdným bistrem Kogi (je také jedním z producentů filmu Šéf). Michel pak při dohadování o odchodu Sookie a jejích náhradách zmiňuje kuchařské osobnosti jako Anthony Bourdain, April Bloomfield, Alice Waters a David Chang. Také se dozvídáme, že Sookie spolupracuje s Danem Barberem na Blue Hill Farm.

Emily má při úklidu doma na sobě Lorelaiiny staré džíny s nášivkou na zadku, na které je rocker Billy Squier.

Tak je to snad všechno, pokud jste si všimli něčeho dalšího, dejte vědět. ;)