O čem se rozpovídal Scott Patterson

18.5.16

Rozhovor se Scottem Pattersonem pro Glamour nám prozradil několik zajímavých věcí...

Tou nejdůležitější je pravděpodobně potvrzení Alexisina těhotenství, o kterém se minulý rok spekulovalo. Alexis je zjevně opravdu dobrá tajnůstkářka, podařilo se jí utajit jak svatbu v roce 2014, tak nyní i narození jejího prvorozeného syna. Podle všeho by mělo být jejímu synovi maximálně 6 měsíců, takže se narodil v prosinci minulého roku nebo někdy před začátkem natáčení.

Scott se rozpovídal také o vztahu Lorelai a Luka, o návratu Melissy McCarthy, o ztrátě Edwarda Hermanna, o chemii mezi ním a Lauren, o Vanesse Marano, konci seriálu a samozřejmě o zázračné kšiltovce. :)

Jaké to je být znovu Lukem? Změnil se?

On není zrovna typ člověka, který by se nějak výrazně měnil. Myslím, že je o trošku spokojenější a jemnější, ale jinak se moc nezměnil. To já se změnil víc než on. Bylo to trochu skličující vzít si znova jeho oblečení a vrátit se do jeho podoby, ale v tom spočívá výzva, ne?

Jaké to bylo vklouznout zpátky do té kšiltovky, kostkované košile a džínů? Necítil ses divně?

Nemyslím si, že byla ta čepice jako součást šatníku, ale jednoho dne na mě čekala v přívěsu. Jasně si vzpomínám, jak jsem si ji nasadil a "uslyšel andělskou hudbu znějící z nebes". Bylo to jako cvaknutí vypínače. Ta čepice je pro tu postavu klíčová, takže mi opravdu pomohla. Při čtených zkouškách jsem ji neměl, takže jsem se cítil trochu ztracený. Jakmile jsem si ji ale dal na hlavu a přišel na plac, hned jsem byl zpátky v roli. Je zvláštní, že to tak je.

Prošel Lukův podnik nějakými změnami?

Vejít tam bylo neskutečné. Vypadalo to úplně stejně, ale možná se to i trochu vylepšilo. Přestože to tam bylo stejně velké, působilo to prostornější... Postavili to přesně podle zadání, takže to vypadalo, jakoby neuběhl vůbec žádný čas. Bylo vážně příjemné v té restauraci pracovat, je to můj starý domov a strávil jsem tam sedm let. Je to něco jako moje chlapská pevnost.

Na nových fotkách se Luke a Lorelai drží za ruce. Jaké to bylo vrátit se k tomuhle vztahu s Lauren, a ta chemie stále trvá?

Vrátili jsme se tam, kde jsme skončili. Ta chemie mezi námi byla vždy naprosto přirozená, a není tak divu, že to tak zůstalo. Legrační historka: Už od naší první čtené zkoušky posadili Lauren a mě vedle sebe, protože chtěli slyšet a vidět co nejreálnější dialog a co nejvíc zblízka. Jakmile jsme si sedli a všechny pozdravili, oba jsme současně a naprosto synchronně vytáhli brýle na čtení a nasadili si je. Podívali jsme se na sebe, zasmáli se a řekli: "No, myslím, že trochu času uteklo." (směje se) Bylo to tak snadné a zábavné, tak jak to bylo vždycky.

Řekl byste, že se jejich vztah hodně změnil, co jsme je naposledy viděli?

Je to komplikované i zábavné, jako to bylo vždycky, popravdě ne-li více. V těhle čtyřech mini filmech je jejich vztah opravdu rozjetý a v sázce je mnohem víc... Je to něco jiného a je zábava to hrát. Dojde i na jistou opravdu šťavnatou záležitost. Myslím, že tím budou fanoušci ohromeni. Odlišuje se to od seriálu, protože ten byl jen hodinový. Tady máme hodinu a půl trvající filmy, takže i scénáře jsou delší, podstatně delší. Někdy téměř dvojnásobně. Vyprávění příběhu mělo vždy hloubku a zápal, bylo spletité a zajímavé, ale to teď ještě víc.

Jak je na tom vztah Luka a Rory? Jsou si stále blízcí?

Nezměnil se. Je jeho oblíbenkyní. Luke Rory stejně vždy považoval tak trochu za své dítě. Pomáhal s její výchovou.

Jaké to bylo vidět Alexis vyrůstat? Její postavě bylo 16, když začala v seriálu a pak měla skvělou kariéru, vdala se a založila vlastní rodinu.

Bylo to skvělé. Ona vážně jako žena rozkvetla a teď je hrdou novopečenou matkou, je vdaná a šťastná. Pamatuji si ji jako 18leté děvče přicházejíc do Hollywoodu čerstvě po škole. Ona je prostě nejsympatičtější a nejinteligentnější osoba a roztomilá bytost. Vůbec se nezměnila a je pořád stejná. Předávali jsme si zkušenosti, protože můj syn je o rok a půl starší než ten její. Ukazoval jsem jí fotografie a videa a vylíčil jí, co jí čeká. Prostě si užíváme společnosti toho druhého.

Když jsme spolu mluvili naposledy, řekl jste, že by Rory měla skončit s Deanem. Nyní, když jste viděl všechny kluky na natáčení, změnil jste názor?

Vím, že to nebyl populární výrok, když jsem se prohlásil za člena prodeanovského týmu. Hele, vzpomínám si jen - a nikdy jsem neviděl všechny epizody - že byl Dean vždycky vážně velký romantik. Myslel jsem, že byl jedinečný. Ale ten odpor fanoušků byl prostě ohromný.

Vidíte to teď jinak, když jste slyšel všechen ten odpor, nebo si trváte na svém?

Ne, vlastně jsem změnil názor. Po dalších úvahách jsem se setkal se svými špičkovými poradci z východního i západního pobřeží a rozhodli jsme se, že bych měl hlásat to, s čím jsem přišel na festivalu ATX, a sice, že žádný z nich pro ni není dost dobrý.

Vanessa Marano se vrací jako Lukova dcera. Změnil se v průběhu let jejich vztah od toho vědeckého projektu?

Rozhodně se vyvíjel, to je jisté. Mají typické problémy, kterým čelí otec se svou dcerou. Vanessa je skvělá a rád s ní pracuji. Ona je profík! Opravdu jsme si to užili.

Tweetnul jste opravdu zábavnou památeční fotografii s Melissou McCarthy, když oznámila, že se vrací...

Jsme všichni nadšeni, že je zpátky. Ta fotka byla, myslím, z roku 2000. Byl to asi první nebo druhý den na place. Odvedla tolik skvělé práce od konce seriálu a stala se z ní filmová ikona. Vždycky jsem myslel, že z nás to bude právě ona, která prorazí, protože měla nejlepší smysl pro humor. Je velmi oddanou herečkou, která je navíc neuvěřitelně zábavná. Její humor byl vždycky velmi přirozený; nikdy ne vynucený. Byla prostě taková. Byla tak moc sympatická a zábavná, a tak talentovaná.

Kdo by vyhrál kuchařský souboj: Sookie nebo Luke?

Oh, určitě Sookie. Bez pochyb. Možná bych uvařil a servíroval rychleji, ale myslím, že ona by uvařila líp.

Víte, jaká jsou poslední čtyři slova seriálu?

Ano, vím.

Jaká byla vaše reakce? Myslíte si, že jde o vhodný konec?

Skutečně se mnou hnuly. Byl jsem velmi dojatý, když jsem je slyšel. Možná proto, že jsem si to představoval ve stejném duchu, a nakonec to dopadlo tak, jak jsem si myslel, že by to skončit mělo.

Nad natáčením se vznáší jeden temný mrak, a to ztráta Eda Hermanna. Je cítit ztráta Richarda ve scénáři, a jaká byla bez něj atmosféra na place?

Když jsme poprvé všichni přišli do interiéru domu Gilmorů, připomínalo nám ho skoro všechno. Netrávil jsem tam moc času během minulého natáčení, ale teď trochu času ano. Každý cítil, že tam chybí. Samozřejmě s tím mají co dělat scény, které v tom domě hrajeme, protože se tou ztrátou zabývají. Je to velmi emocionální a působivé. Cítili jsme, jak na nás dohlíží. Prožili jsme si na tom place velmi zvláštní dny. Hrozně nám chyběl. Můžete ho v těch scénách téměř slyšet. Můžete cítit tu prázdnotu, kterou může zaplnit jen člověk jeho ohromného talentu a charakteru.