Gilmorky v novém čísle Entertainment Weekly

10.9.16

V aktuálním čísle časopisu Entertainment Weekly najdeme přehled podzimních televizních trháků, kde Gilmorova děvčata samozřejmě nesmí chybět.

Uvnitř čekají nejen nové fotografie (dvě z březnového photoshootu a dvě z nové série Gilmore Girls: A Year in the Life, které jste si mohli prohlédnout už v předchozím článku) a první stránka scénáře, ale i rozhovor s dvěma hlavními představitelkami, Lauren Graham a Alexis Bledel. A o čem byla řeč?

Jaké to bylo, když jste dostaly první scénář?

Alexis: Já přečetla první tři scénáře najednou. Nebylo těžké se do toho znovu dostat a začít pracovat. Což byla klika, protože práce mě čekala hned druhý den.

Lauren: Bylo to trochu zvláštní, protože jsme ani neměli moc času na těšení se a přípravu. Chtěli jsme aspoň chvilku navíc, ale všechno se uskutečnilo tak strašně rychle.

Požádali vás Amy nebo její manžel Dan Palladino, abyste se v rámci přípravy podívaly na staré epizody?

Lauren: Ne. Mám pocit, že se oni dva koukali na sedmou sérii nebo aspoň měli lidi, kteří jim řekli, co se v ní stalo. Vím, že Amy byla ráda, že se jisté věci neodehrály, protože jí to dopřálo trochu víc volnosti.

V hloubi srdce, považujete šestou sérii za tu poslední?

Lauren: Za poslední sérii považuju až tuhle. Je to autorský projekt, není to nic, co by mohl jen tak někdo snadno převzít. Když můj šéf ze seriálu Famílie projevil zájem o obnovení, tak polovina lidí byla nadšená a polovina byla názoru: "Vždyť to tak dobře skončilo, tak proč?" To ale není případ Gilmorek.

Poslední dobou tu máme restart či pokračování seriálu každou chvíli a většina z nich není vůbec dobře přijata. Proč myslíte, že se to Gilmorovým děvčatům nestane?

Lauren: Protože tady nejde jen o prachy. V tomhle případě má pokračování smysl, protože seriál nebyl dokončený svým autorem.

Alexis: Po takové době už nikdo nečekal, že k tomu může dojít. Dostali jsme tuhle příležitost, a to na základě předpokladu, že fanoušci budou chtít vidět znova svůj seriál.

Proč si myslíte, že to začíná zrovna zimou?

Alexis: Svátky jsou dobrá doba k návratu k tomuhle příběhu, protože rodiny se obvykle v tuhle dobu scházejí.

Lauren: Vždycky jsem předpokládala, že to je píseň Carol King: "Winter, spring, summer, and fall."

Alexis: No jo, jasně!

Setkáme se s Gilmorovými při truchlení nad ztrátou hlavy rodiny Richarda. Jak vaše postavy reagují na jeho smrt?

Alexis: Rory se nejvíc strachuje o Emily. Chce si být jistá, že jí nic nechybí. Sama pak hledá při truchlení oporu u Lorelai. Nejsem si jistá, že si uvědomuje tu provázanost mezi událostmi - ale protože se kvůli pohřbu vrátí do Stars Hollow, má možnost přehodnotit svou kariéru, a vrátí ji to zpět k životu, ve kterém vyrostla.

Lauren: Opravdu hodně. Vždycky jsem považovala Lorelai za někoho, kdo neměl úplně normální vývoj. To má za následek její věčné zpochybňování typu "Co tu dělám a proč se můj život nikam neposouvá?" To ovlivňuje jak její vztah k matce, tak její milostný život. Jejím velkým odhalením je, že to všechno mělo souvislost s jejím otcem; jde o něco, co její život ovlivnilo nejvíc.

Rory a Lorelai tráví v původním seriálu dost času zájmem o lásku a romantiku. Myslíte si, že věří v toho pravého?

Lauren: (dlouhá pauza) A...no. Řekla bych, že ano. V případě Lorelai.

Alexis: Rory to má pravděpodobně stejně. Myslím, že... ano?

Lauren: Ale jejich hlavní silou, i když věří v pravou lásku, je to, že mají sebe samy a také sebe navzájem. Tenhle seriál je záludně feministický v tom smyslu, že je sice vždycky skvělé, když mají lásku, ale je jim fajn, i když ji nemají. To je důvod, proč jsme někdy naježené při otázce "A k jakému týmu patříš?" Cítíme to tak, že na tom nezáleží.

Ale fanoušci jsou tak posedlí Roryiným kluky. Myslíte si, že se Rory chystá skončit s jedním ze svých ex?

Alexis: Já jsem o tom dokonce ani nepřemýšlela! Mě spíš zajímalo, jak úspěšná byla ve své kariéře. (Lauren se směje)

My tady v EW se nemůže shodnout. Nemyslím si, že by Lorelai měla nutně skončit s Lukem, ovšem spousta lidí je přesvědčena, že ano.

Lauren: Věděla jsem, že byli spolu - jen jsem si nebyla jistá, jak moc. Nejděsivější na tom je ta velká zodpovědnost, když máte lidi, kteří seriál milují z těhle důvodů. Bála jsem se, jestli se vyplní moje očekávání. A navíc, jestli se dokáží vyplnit očekávání a přání lidí, kteří to léta řešili. A jako zázrakem se to povedlo. Nezáleží na tom, kdo spolu je a kdo ne, prostě jsem jen chtěla, aby to bylo jako za starých časů.