Zajímavosti z epizody Spring

18.1.17

Druhou epizodu s názvem Spring máte jistě zhlédnutou, a tak se jí podíváme trošku na zoubek. Hurá na zajímavosti a popkulturní odkazy...

Seznamte se, pan Kim

V jarní epizodě se konečně setkáme s panem Kimem, otcem Lane, kterého jsme po celou dobu původního seriálu záhadně neviděli. Věděli jsme, že je paní Kimová vdaná, ze začátku Lane mluvila o obou rodičích, ale postupně vymyzely i náznaky přítomnosti druhého rodiče. Kde byl? Co celou tu dobu dělal? To je stále záhadou, ale už alespoň víme, jak vypadá. Lane s Rory ho zdraví na Mezinárodním festivale jídla.

 

Jak je to s Taylorovou orientací?

Potom, co se potvrdilo, že je Michel gay, přináší tvůrci fanouškům další otázku. Jak Gypsy na městské schůzi naznačila, celé město řeší jednu malou otázečku: "Není ten náš Taylor náhodou gay?"

Druhý Kirkův film

Dočkáme se Kirkovy druhé originální tvorby. A to opravdu hodně originální. :) V hlavních rolích se objeví Kirk, prasátko Kvítko a Lorelain dům. :)

Záhada ohavného dopisu

Emily je přesvědčena, že jí před lety Lorelai poslala dopis k narozeninám, kde ji obviňovala a byla vůči ní sprostá. Lorelai tvrdí, že nic takového nikdy neudělala. A jak jsme se dozvěděli od autorky Amy Sherman-Palladino, Lorelai ho opravdu nepsala. Od koho tedy byl? A uvěří Emily někdy, že je v tom Lorelai nevinně?

 

Co jsme zjistili o filmových hvězdách?

Podle Taylora: Matthew McConaughey si kupuje troje noviny denně. Jessica Chastain zase nakupuje kosmetiku a oblečení.

Podle Michela: Jack Black, Cate Blanchette požadují v hotelu miniledničky a Daniel Radcliffe pije pokaždé jiný druh kávy, tudíž vyžaduje pořádný kávovar.

Michel při svém hysterickém výlevu, jak to jde s Vážkou z kopce také nezapomene zmínit, že se u nich nikdy neubytuje Jennifer Lawrence. A v tom případě přeci nemá smysl žít. :)

Co jsme zjistili o "béčkových hercích"?

Mají hodně sexu. Stále mluví o tom, že někde hráli. A učí se své repliky. :)

Kdo všechno se tu objevil?

Sandee hraje Julia Goldani Terres, která si zahrála společně s Emily Bishop v seriálu Bunheads, který pochází také z per manželů Palladinových.

Kevin T. Porter Demi Adejuyigbe neboli Gilmore Guys jsou hosty ve Vážce, můžeme je vidět v jídelně, když tudy prochází Lorelai.

Populární kuchařská hvězda Rachael Ray vaří nyní ve Vážce.

V roli Francie se vrací také Emily Bergl. Rory s Paris ji potkají na školních toaletách.

Velkého fanouška Gilmorek, komika Jasona Mantzoukase, můžeme vidět jako právníka Naomi Shropshire.

V New Yorku se Lorelai s Rory setkají s Mae Whitman, která hrála Laureninu dceru v seriálu Famílie, a novinářem Michaelem Ausiellem (muž, který obědvá s kamarádem na schodech). Pro Mae to byla první účast na natáčení Gilmorových děvčat, Michaela jsme mohli vidět již v epizodě Ale já jsem Gilmorová. Vedle Mae si můžeme ve frontě všimnout také životní partnerky Scotta Pattersona Kristine Saryan. Ani ona není v Gilmorkách poprvé, zahrála si již v epizodě Nejřív hádky, potom svátky. Můžeme ji vidět hned na začátku se slečnou Patty.

Filmy a seriály

Na městské schůzi padne zmínka o seriálu Právo a pořádek, který je známý tím, že si v něm spousta herců střihla alespoň malou roličku, namátkou Benjamin Bratt, Zoe Saldana, Kelly Bishop, Mädchen Amick, Idris Elba či Lauren Graham. Jeden z "béčkových herců" hrál také v seriálu Spravedlnost v krvi.

V kině se promítá film Mazací hlava od Davida Lynche. Kirk se při této příležitosti objeví i s účesem odkazujícím na tento film.

Lorelai je přesvědčená, že postava, kterou hraje Viggo Mortensen ve filmu Dějiny násilí, je napsaná podle Luka.

Rory při oznamování, že se vyspala s klukem v převleku Wookieho, zmíní i hvězdnou loď Millennium Falcon, kterou ve Star Wars cestovali Han Solo a jeho wookieejský přítel Chewbacca (u nás známý jako Žvejkal). Objevila se i v nejnovějším díle série Síla se probouzí.

Lorelai při vysvětlování, proč za sebou nemá žádnou jednorázovku, zmíní seriál Cizinka.

Rory při dohadování se Sandee zmíní film Get Shorty (u nás Chyťte ho) podle stejnojmenné knihy Elmora Leonarda.

 

Hudba

Skladby, které zazní nejen v jarní epizodě, najdete v naší sekci Hudba.

Rory zmíní, aby Lorelai uklidnila Michela pomocí Skrillex, což je populární americký DJ a producent elektronické a taneční hudby.

Lorelai se opět zdá sen o Paulovi Ankovi jako v epizodě Opravdový Paul Anka. Lauren si tak znovu zahrála po boku tohoto kanadského zpěváka.

Rory před studenty na Chiltonu zmíní Nicka Cavea, Radiohead a Igora Stravinského.

Kulturou sem a tam

Rory na obědě s Loganem vypráví o schůzce s Naomi a zmiňuje Aischyla, řeckého dramatika píšícího tragédie, a Willyho Lomana, postavu z dramatu Smrt obchodního cestujícího od Arthura Millera.

Taylor si přeje uspořádat ve Stars Hollow první Gay Pride, rok 2016 by pro to byl prý ideální, protože Liza Minnelli, která je gay komunitou milovaná, právě slaví 70. výročí jejího narození. Konkrétně 12. března.

Lorelai si Rory stěžuje, že si dnes herci nechávají svá původní jména. Dokonce si zjišťovala, jak se původně jmenovala Natalie Portman (Hershlag), Joaquin Phoenix (Bottom) nebo Ginger Rogers (Virginia McMath) a Fred Astaire (Frederick Austerlitz).

Emily se nelíbí, že se Lorelai s Lukem nevzali. Jen manželství je podle ní trvalý vztah, na což Lorelai reaguje poznámkou o Liz Taylor, která byla vdaná hned osmkrát.

Emily při svém proslovu o vztazích zmíní i službu Airbnb, která zprostředkovává pronájem ubytování.

Paris před studenty ve škole zmíní i Josifa Stalina. No, není divu, že ze třídy následně odcházejí s pláčem. :)

 

Sandee pošle Rory video přes mobilní aplikaci Vine.

V Condé Nast zmíní bar Bemelmans, který je považovaný za jeden z nejlepších v New Yorku. Při rozhovoru s Rory odkáže editor GQ Jim Nelson na spisovatele a esejistu Davida Foster Wallace, který své texty publikoval i v tomto časopise.

Lorelai na sezení zmiňuje finského dirigenta Esa-Pekka Salonena.

První fronta, ke které se Rory s Lorelai přidají, je na ještě lepší cronut, což je kříženec croissantu a donutu, který v květnu 2013 vymyslel newyorský pekař Dominique Ansel. Podle názvu Cro-Dough-Cake se pravděpodobně jedná o odkaz na crodought, londýnskou verzi této populární sladkosti. Když se Lorelai chystá jít pro kávu, Rory ji upozorní na tzv. zombie McDonald's, což je označení pro pobočky tohoto fastfoodového řetězce, které využívají pro setkávání a zabíjení svého času pravidelní uživatelé drog.

Naomi při rozhovoru s Rory oznámí, že bude volit pro Brexit, jen tak protestně, protože stejně nevěří, že to projde. To se bude divit. :)

Sandee ze SandeeSays zmíní, že chce být ještě větší než The Huffington Post, což je liberálně orientovaný agregátor novinek a blog založený v roce 2005.

Tak je to snad všechno, pokud jste si všimli něčeho dalšího, dejte vědět. ;) Chcete-li vědět i zajímavosti z první epizody, zavítejte do minulého článku.